Protonde N302 te ErmeloIn Ermelo is maandag 25 september jl. de eerste volledige prefab rotonde van Nederland geopend. Deze rotonde, gelegen op de N302 in Ermelo, werd in één weekend aangelegd door KWS in opdracht van de provincie Gelderland. Dit is niet eerder in zo’n korte tijd gelukt. De prefab rotonde-elementen zijn geleverd door Leicon uit Steenwijk, aangebracht door RvB Groep uit Harderwijk en de voegafdichting is verzorgd door DSA uit Duiven.

De rotonde bestaat uit 120 geprefabriceerde betonelementen waarmee de rammelstrook, rijloper én de op- en afritten opgebouwd zijn. Deze zijn vervolgens aangesloten op het asfalt. Omdat de rotonde direct na de oplevering volledig belast wordt, is gebruik gemaakt van funderingsmateriaal waarmee in korte tijd een hoge druksterkte wordt verkregen. Daarmee worden onderlinge zettingen vermeden en kunnen de voegverbindingen eveneens direct belast worden.

Modulair bouwen
Deze rotonde-oplossing past in ons streven naar verduurzaming van de wegenbouw waarbij de modulaire bouwmethode op haar beurt past in het Nederlandse streven naar circulariteit. De kracht van onze bouwmethode zit voorts in de samenwerking van verschillende ketenpartners die elk vanuit hun eigen expertise en kennis de meest optimale bijdrage leveren.